jump to navigation

Interactiuni slabe 30 septembrie 2014

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

Pentru a reflecta serios la o problema stiintifica dificila, se poate proceda in diferite feluri. Unii stau asezati la masa de lucru si isi atintesc privirea cu o intensitate dureroasa asupra foii albe de hartie. Altii, cu fruntile incretite, merg in lung si-n lat. Personal, imi place sa ma intind pe spate si sa inchid ochii. Poti face o lucrare stiintifica grea, dar sa dai impresia ca tragi un pui de somn. Reflectia stiintifica serioasa poate fi o experienta foarte fecunda, dar este totodata o munca grea. Trebuie sa-ti urmaresti ideile fara ragaz, pana la obsesie. Daca pare sa se iveasca o posibilitate interesanta, trebuie sa incerci sa o precizezi si sa o verifici, dupa care cateodata o pastrezi, dar cel mai adesea o arunci.
Trebuie sa dezvolti ideile generale si indraznete, dupa care detaliile trebuie verificate si este momentul cand, cel mai adesea, descoperi lacune dezastruoase.Atunci constructia trebuie reluata, unele idei trebuie abandonate, iar cele care raman-ordonate in alt mod. Si procesul se repeta zi dupa zi, saptamana dupa saptamana, luna de luna. Desigur, nu toti cei care pozeaza in savanti lucreaza din greu: unii au incetat de mult sa o mai faca, altii nu au inceput niciodata.
Dar pentru aceia care joaca jocul fara sa trisese si nu se multumesc sa simuleze, jocul este dur, penibil, istovitor, epuizant. Iar daca rodul acestei trude, rezultat al acestei munci este privit cu aroganta si dispret, deznodamantul poate fi tragic. Imaginati-va un om care a inteles semnificatia unuia dintre aspectele fundamentale ale Naturii. An de an, el si-a continuat cercetarile, in pofida atacurilor si a lipsei de intelegere a contemporanilor. Acum a imbatranit, este bolnav si deprimat. Este ceea ce i s-a intamplat fizicianului austriac Ludwig Boltzmann. La 5 septembrie 1906, el s-a sinucis: avea 62 de ani….

„Matematica este un vast regat si acest regat apartine celor care vad limpede. Cel care vede, cel care are intuitia si puterea matematica incearca un puternic sentiment de superioritate fatza de contemporanii sai orbi: acelasi sentiment de superioritate pe care il are pilotul de avion fatza de personalul de la sol, sau prima balerina fatza de burghezele grasune.
Matematicianul adevarat investeste mult in arta sa : este un fel de yoga exigenta, chiar ascetica.”

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un comentariu