jump to navigation

A fost cândva un Tată și un Fiu… 29 iulie 2014

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

„Astăzi, fiul meu începe școala. Pentru un timp, toate i se vor părea noi și ciudate, de aceea aș vrea să-l tratezi cu blândețe. Începe o aventură care l-ar putea purta pe toate continentele. Și, precum toate aventurile, și a lui va include, probabil, războaie, tragedii și durere. Pentru a trăi această viață va avea nevoie de credință, dragoste și curaj. Așa că, dragă domnule învățător, te rog, ia-l de mână și învață-l lucrurile pe care va trebui să le știe, – dar cu blândețe, dacă poți. Învață-l că pentru fiecare dușman, există un prieten. Va trebui să știe că nu toți oamenii sunt drepți, că nu toți oamenii spun adevărul. Dar învață-l, de asemenea, că pentru fiecare ticălos există un erou, că pentru fiecare politician denaturat, există un lider dedicat.

Învață-l, dacă poți, că 10 cenți câștigați prin muncă au o valoare mult mai mare decât un dolar găsit. Că, la școală, domnule învățător, este mult mai onorabil să ratezi decât să trișezi. Învață-l să învețe cum să piardă cu grație, și cum să se bucure când câștigă. Învață-l să fie blând cu oamenii, și aspru cu oamenii duri. Ține-l departe de invidie, dacă poți, și învață-l secretul râsului înțelept. Învață-l dacă poți – cum să râdă când e trist, și învață-l că nu e nicio rușine în lacrimi. Învață-l că gloria poate să fie în eșec și disperarea în succes. Învață-l să-i sfideze pe cei cinici.

Învață-l, dacă poți, minunile din cărți, dar dă-i timp să cugete la taina supremă a zborului păsărilor pe cer, a albinelor în soarele verii și a florilor de pe dealul înverzit. Învață-l să aibă încredere în propriile idei, chiar dacă toți îi spun că sunt greșite. Încearcă să dai fiului meu puterea de a nu urma gloata, atunci când toată lumea o face. Învață-l să asculte pe fiecare, dar învață-l, de asemenea, să cearnă de tot ceea ce aude prin sita adevărului și să ia doar binele care trece prin ea. Învață-l să-și vândă talentele și mintea pentru cea mai mare ofertă, dar să nu-și ducă niciodată la piață inima și sufletul său. Lasă-l să aibă curajul de a fi nerăbdător, și răbdarea de a fi curajos. Învață-l să aibă încredere totală în sine, pentru că atunci va avea întotdeauna încredere sublimă în omenire, în Dumnezeu. Aceasta este ordinea, domnule învățător, dar vezi ce mai poți face. E un băiețel atât de drăguț și este fiul meu.”

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un comentariu