jump to navigation

Iubirea 8 ianuarie 2012

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

A defini iubirea e totuna cu a povesti o cascadă. Există lucruri şi stări în faţa cărora singura reacţie cuviincioasă e tăcerea. Există mistere şi minuni unde cuvintele stânjenesc şi sună ridicol. Şi-atunci, de ce le folosim? Poate fiindcă trăim în prizonieratul certitudinilor şi simţim nevoia – stupidă – de-a cimenta inefabilul. Poate fiindcă nu ne putem abţine. Sau poate fiindcă asta am înţeles dintr-o tradiţie care pune accent pe declaraţie şi nu priveşte cu ochi buni tăcerea. Oricum ar fi, iubirea ne face adeseori să fim buni de gură când ar trebui să fim doar buni de inimă. Căci asta susţine Ionel Teodoreanu, că imediat după ce provoacă renunţarea la luciditate, iubirea instaurează interimatul inimii.

Bine, dar dacă iubirii îi şade bine în tăcere, ce facem cu miile de cărţi, poezii şi cântece despre iubire? De la „Romeo şi Julieta” la „Wish You Were Here” şi de la „Suferinţele tânărului Werther” la „Have I Told You Lately That I Love You?”, suntem în plină deconspirare a iubirii. În extazul declaraţiei publice, aptă să întoarcă spre tine ochii miraţi, sfredelitori sau invidioşi ai lumii. Cum explicăm miliardele de rânduri, silabe şi note muzicale din care picură iubire? De ce să trâmbiţezi un lucru al cărui registru predilect e discreţia, foşnetul intim, percuţia lăuntrică? Îmi vine în minte o singură explicaţie. Fiindcă iubirea e singurul sentiment care anunţă permanent explozii, care-ţi deschide pieptul. Nimic altceva nu se consumă într-un preaplin fără final – nici tristeţea, nici bucuria, nici ura, nici deznădejdea. Nimic altceva nu te îndeamnă atât de acut să vorbeşti. Toate celelalte afecte circulă pe şinele unei montagne russe care urcă şi coboară abrupt, ducându-şi încărcătura de pasageri isterici. Iubirea, dacă e netrucată, nu coboară niciodată. Ea zboară doar în sus, ca un avion pilotat de un Icar care cunoaşte riscurile apropierii de soare, dar le ignoră cu superbia eroilor romantici.

Câtă uitare de sine există în aluatul iubirii? Multă, de bună seamă (în cantităţi egale cu mila de sine, şopteşte un spiriduş veninos). Îndrăgostitul pune totul între paranteze, asta e de necontestat. În prezenţa iubirii veritabile, a pânzei oferite de natură şi brodate de imaginaţie, cum spunea Voltaire, el câştigă tot atâtea aripi câte cătuşe pierde. Eliberarea e aproape ostentativă. Cel care iubeşte are voluptatea jupuirii de toate normele, convenţiile, tabuurile şi corsetele care-i stingheresc mişcările naturale. Nu-l mai interesează nimic în afara persoanei iubite, pe care o idealizează asiduu, într-un efort de cosmetică sentimentală fără pauză. După el şi iubirea lui, potopul. E criză? Sunt războaie? Heralzii apocalipsei bat din nou toba în piaţa publică? Mofturi. Abur fără contur. În lumea îndrăgostitului, totul ia forma inimii. Nu mai există legi şi obiceiuri, nu mai există obligaţii şi calendar. Când îţi bate la uşa sufletului, iubirea te ia pe sus, pune stăpânire pe tine şi-ţi lasă strict timp să respiri, să clipeşti şi să adori. Până şi somnul iese din logica lui simplă şi devine o probă de atletism sentimental. Fiindcă adormi – de obicei spre dimineaţă – cu figura persoanei iubite în gând şi te trezeşti cu ea tatuată pe fiecare atriu şi ventricul. Pe fiecare gând. Pe fiecare fibră, nerv şi muşchi. În lumea marţială a lui 2012, iată singurul prizonierat invidiabil, singura obsesie vrednică de elogii. Temniţa în care te închide iubirea prefaţează o condamnare pe care abia aştepţi s-o auzi. O condamnare pe viaţă, pe care Icar s-o ţină în buzunarul de la piept când pilotează avionul iubirii spre soare.(Radu Paraschivescu)

Reclame

Comentarii»

1. Tudor - 8 ianuarie 2012

O sa intalnesti multe iubiri descendente in viata, esti o persoana naiv de curajoasa sa iei de buna ce spune Paraschivescu. 🙂

irinel28 - 8 ianuarie 2012

Carissime,
Iti place sa te arunci in gol nestiind ce te asteapta in ‘josul golului’? in primul rand,iubirea nu poate fi ascendenta sau descendenta, iubirea este un concept, un mix de sentimente si stari. Aceste elemente pot avea o traiectorie ascendenta sau descendenta si nu conceptul(care este ceva abstract,el nu poate ‘curge’sentimentele ce il comun insa se pot dilua!) in sine. In al doilea rand, a pune pe un blog un post nu inseamna ca il iau de buna(sau de bun!?, aici cred ca ai devenit tu destul de ‘naiv in acord gramatical’ pt ca ‘ce spune’ P. poate fi un articol sau scriere, hotaraste te si spune ne si noua).Te-ai gandit la posibilitatea ca poate din tot articolul imi plac doar calofilia scriiturii, ligamentele semantice si conexiunile admirabile cu mitologia? Apoi ce vrea sa insemne ‘O sa intalnesti multe iubiri descendente in viata’? Cu alte cuvinte, tu in calitate de maestru batran, de profesionist intr-ale iubirii nu mai poti citi un asemenea articol doar pt ca in trecutul tau zbuciumat sentimental au fost destule fete care nu au dat doi bani pe tine si care probabil te au facut sa devii imun si rece la partea frumoasa pe care ti-o poate dezvalui iubirea sau macar un articol despre ea. Nu este asa ca atunci cand ai citit articolul ti ai fi dorit al dracului de mult sa ai si tu parte de o partenera cu care sa simti ceea ce scrie acolo? Oare ce este mai rentabil intr-o viata: sa fii destul de naiv de curajos sau destul de naiv de blazat, dezamagit, constipat la a mai incerca ‘marea’ cu degetelul? Atunci cand vei invata sa ti transformi dezamagirile, tristetile sentimentale in lucruri firesti pt o viata,cand vei reusi sa scapi de prejudecata ca dc tie ti se intampla ceva rau atunci tuturor li se va intampla mai devreme sau mai tarziu, cand te vei elibera de chingile experientelor anterioare vei deveni si tu un Icar. Daca nu, trist, naiv si degeaba vei trece prin viata ca un rob de al carui picior atarna vesnicul bolovan al neputintei …
Amicissime, Irinel

2. Marina - 12 ianuarie 2012

Sublim! Cand citesti astfel de texte te cuprinde o stare de visare instantaneu.
Foarte frumos textul!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: