jump to navigation

Miturile existentei noastre … 26 decembrie 2011

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

Petru Cardu: Nevoia de mit în lumea modernă? Mitul ca pâinea cea de toate zilele, în timp ce se ştie că omul are o înclinaţie primară spre visare?

Mircea Eliade: Cred că nişte structuri mitice sau mitologice, mai mult sau mai puţin camuflate, au supravieţuit. De pildă, opera unui geniu, Karl Marx, care a văzut viitorul ca pe o mare societate istorică fără tensiuni, o societate fără clase, un fel de rai pe pământ. Acesta ar fi mesajul în linii mari. Poate că el nu era conştient de acest fapt, dar el rămâne valabil, dacă vreţi, ca un fel de secularizare a marelui mit iudeocreş tin despre raiul care a existat la început şi va exista la sfârşit, ca un fel de mesianism profetic, că va veni o vreme când lupul va îmbrăţişa gazela sau vulpea.

Mitul libertăţii este, de asemenea, un mit important, în care libertatea se vede reînnoită pe pământ. Ca şi mitul despre Anul Nou. Nu poţi să petreci acea zi şi acea noapte într-un mod simplu, obişnuit, trebuie să pregăteşti o sărbătoare. Cum socotiţi deznodământul pozitiv al romanelor poliţiste? În romanele poliţiste, Binele (detectivul) învinge Răul (criminalul). Nu se poate întâmpla altfel pentru că este întotdeauna aceeaşi confruntare. Este vorba de un mit important, o credinţă importantă care aparţine tradiţiei profeticreligioase. Alt mit este cel al Eroului cu puteri nelimitate. În ultimă instanţă, mitul lui Superman satisface dorinţele secrete ale omului modern care, deşi ştie că este o fiinţă limitată, visează la ziua atotputerniciei sale. Putem recunoaşte comportamentul mitic şi în obsesia succesului, o caracteristică specială a societăţii moderne, care exteriorizează dorinţa obscură de a transcende limitele fiinţei umane.

Petru Cardu: Este posibilă lumea modernă fără mituri?

Mircea Eliade: Mitul este luat în serios într-o societate în care se consideră că acesta descoperă un exemplu, un arhetip, un model paradigmatic a ceea ce ar trebui să se facă. Mitul originii nunţii arată cum trebuie să se desfăşoare căsătoriile, mitul originii agriculturii spune cum trebuie să lucreze oamenii pământul. Deci mitul e luat în serios pentru că actualizează societatea şi, în mod concret, conferă un model activităţii umane. Acesta este, de fapt, mitul adevărat, chiar dacă, la nivelul mitologiei greceşti, totul e strălucitor şi ai tot ceea ce îţi doreşti; mitul s-a pierdut, adică nu mai există nevoia de a fi aplicat, de a-i da o întrebuinţare practică. Totul a fost considerat o legendă sfântă, totul a fost considerat mit, pentru ca apoi să devină un semn al minciunii. Până la triumful credinţei creştine, mitul a fost simbolul gloriei mincinoase. În lumea modernă, de exemplu, avem mitul Anului Nou. Se poate spune că a rezistat ca mit pentru că este reactualizat printr-un ritual periodic. Oamenii nu spun că e un ritual, ei spun că vor face un banchet cu familia şi prietenii în ajunul Anului Nou; oamenii nu consideră că acest eveniment este un mit, ci, aşa, o sărbătoare, şi poate că nici măcar o sărbătoare. Trebuie să intrăm în noul an râzând şi bucurându-ne. Aşa funcţionează majoritatea americanilor.


În societăţile moderne, dacă ar trebui să evidenţiez cele mai importante mituri, acestea ar fi mitul societăţii fără clase, mitul libertăţii, mitul progresului perpetuu, mitul grevei. Georges Sorel, cel care a scris despre mitul grevei, considera că există o metodă de a obţine acest rai, în cele din urmă, fără o revoluţie sângeroasă şi fără tensiune socială. Într-o bună zi, dacă în întreaga lume industrială nici un muncitor nu se duce la lucru, societatea modernă se va prăbuşi. Iar apoi, spune Sorel, trebuie pregătite cadre pentru a preveni instaurarea haosului şi anarhiei. Numai că acest mit nu a prins. A fost o creaţie logică, dar nu s-a dovedit deloc convingătoare. Toată lumea a spus: vedeţi ce proiect inteligent, dar cât e de greu de aplicat. Acesta ar fi un exemplu de mit modern.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: