jump to navigation

Cum se distruge o natiune! 6 Decembrie 2011

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

O posibila tema de gandire pentru romani, pentru tot ce am trait si inca se mai traieste aici:

Cum se distruge o natiune! Doar cu psihologia maselor, binecunoscuta!

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga. Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA! Profesorul le-a spus, “OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10.”

Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8. Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura. Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o “pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4 . Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.

Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes. Nu putea fi o explicatie mai simpla. Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul: “Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva. Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni. Nu poti multiplica bogatia, divizand-o!

Tirania nu provoaca revolta multimii. Rezultatul e altul: publicul se obisnuieste, devine indiferent, uita ideile cu care era familiarizat. Trecerea timpului nu slabeste guvernele absolute, le intareste. Masa uita, rabda cu din ce in ce mai multa usurinta, pentru ca din ce in ce mai mult se obisnuieste, nu-i pasa. Opinia publica – celebra opinie publica, intai imboldul, apoi speranta democratiilor – nu rastoarna dictaturile, le sustine. Cand nu poti sa-ti exprimi liber si deschis gandurile, cand aceasta lipsa de libertate e aprobata de opinia publica, libertatea de gandire ea insasi inceteaza de a mai exista. – Nicolae Steinhardt, “Guvernul autoritar”, Libertatea, 20 iunie 1937.

În final, existã o singurã virtute caracteristicã tuturor oamenilor de dreapta adevãrati: combinatia dintre pesimismul pe termen scurt si optimismul pe termen lung. Nicio ordine socialã nu poate rezista mai mult de câteva secole, iar ascensiunea si decãderea civilizatiilor nu pot fi stopate prin propagandã, oricât de generoase ar fi finantãrile din partea fundatiilor. Statele Unite vor fi într-o bunã zi praf si pulbere, iar toate specificitãtile pe care conservatorii s-au zbãtut sã le mentinã vor dispãrea. Doar principiile mai generale pentru care s-au luptat, dacã acestea sunt (asa cum considerã conservatorii) o parte durabilã a ordinii naturale asa cum a fost hãrãzitã de Dumnezeu, vor reapãrea, când se vor ivi din nou circumstantele favorabile civilizatiei, asemenea florilor din desert dupã ploaie. – Paul Gottfried

Nu trebuie deci sa ne linistim la gandul ca barbarii sunt inca departe de noi; deoarece, daca exista popoare care lasa sa le fie smulse din maini cunostintele, exista altele care le calca singure in picioare. – Alexis de Tocqueville

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: