jump to navigation

Ritmurile elementare 19 noiembrie 2011

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

“Inainte de primul razboi mondial, Yvonne Blondeal, fata ministrului Frantei la Bucuresti, s-a dus sa petreaca, impreuna cu alti tineri din societatea inalta, cateva zile la o mosie prin Arges. Acolo, cine stie cum, a cunoscut un tanar taran de care s-a indragostit si cu care s-a maritat. Tatal ei, care in perioada neutralitatii noastre a jucat la Bucuresti un rol diplomatic de prima importanta, a plecat apoi urmandu-si in alte tari prestigioasa cariera, iar ea a ramas toata viata in satul din Arges, unde a trait ca o taranca de la noi.

Incercati sa va reprezentati nu numai nemaipomenitul scandal moden, dar mai cu seama viata pe care a dus-o de atunci acesta femeie, fara toaletele, parfumurile si balurile high-life-ului in care fusese crescuta ca domnisoara. Toata viata a muls vaca, a muncit ca orice taranca, a mancat mamaliga si ceapa in loc de stridii si homari, a umblat legata la cap cu basma si prababil desculta si nu a mai vorbit decat ( cu accent parizian) o romaneasca invatata usor, caci dragostea e profesorul cel mai bun. A mai vorbit frantuzeste o singura data, dupa al doilea razboi mondial, caci intamplarea a facut sa treaca prin satul acela o doamna din Bucuresti, fosta prietena din tinerete, careia i-a marturisit ca viata i-a fost foarte grea, dar de o fericire fara seaman.

Fara indoiala, tanata frantuzoaica s-a dat acestui barbat dintr-o nebunie, fara sa-l cunoasca: n-avusese in nici un caz cand si cum sa afle cu ce fel de om se condamna la perpetua inlantuire. Desigur, in primele luni, in primele veri si in primele ierni, totul trebuia sa-i fi parut de o noutate exaltanta, dar au trecut decenii in care nimic sau aproape nimic din tot ce invatase si pretuise inainte nu mai avea rost.

Ca dupa treizeci de ani si mai bine sa declare ca a avut parte de o fericire fara seaman, inseamna nu numai ca barbatul acela o fi fost un om destept si bun ( care, oricum, nu se poate sa nu fi intrecut totusi din cand in cand masura, cu vorba ori cu fapta, cum se intampla, dupa bautura), dar inseamna mai ales ca universul in care a patruns i-a oferit o implinire absoluta, axata pe valori fundamentale si desfasurata in consonanta cu marile ritmuri firesti ale vietii elementare…”(Alexandru Paleologu ” Bunul simt ca paradox”)

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: