jump to navigation

Jiddu Krishnamurti 24 octombrie 2011

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

Este limpede ca pentru a introna o educatie adevarata noi trebuie sa intelegem semnificatia vietii in intregul ei,iar pentru aceasta trebuie sa fim capabili sa gandim,nu cu o consecventa logica,ci direct in spiritul adevarului.

Un ganditor prea logic este in realitate nechibzuit,caci el se conformeaza unui model,el repeta fraze,iar gandirea sa urmeaza un fagas.

Este cu neputinta sa intelegem viata in mod abstract si teoretic.A intelege viata inseamna a ne intelege pe noi insine si aceasta este atat inceputul cat si telul ultim al educatiei.

Adevarata educatie nu consta in acumularea de cunostinte,in catalogarea si inregistrarea de fapte,ci in intelegerea semnificatiei vietii ca intreg.

Dragostea si Omenia pot inflori numai in libertate;si numai o educatie intemeiata pe cunoasterea de sine poate oferi aceasta libertate.

Nici adaptarea perfecta la societatea actuala,nici promisiunile unei utopii viitoare nu pot da individului viziunea interioara care ii este necesara pentru a iesi din starea de conflict.

Educatia conventionala nu ne permite decat foarte greu sa atingem o gandire independenta.

Conformismul duce la mediocritate.

A fi deosebit de grup sau a te impotrivi mediului nu este usor,adesea chiar periculos,in masura in care adoram succesul.

Nazuinta spre succes – aceasta cautare a unei recompense in lumea materiala sau in asa zisa lume spirituala,
ceea ce inseamna cautarea unei securitati esterioare sau interioare,dorinta unui confort sau a unei imbarbatari -acest intreg complex inabusa nemultumirea,pune capat spontaneitatii si da nastere fricii.

Iar frica impiedica intelegerea inteligenta a vietii.

Apoi, cu varsta,apare lenevia mintii si indiferenta inimii.

Cautand confortul,noi gasim de obicei un colt linistit in viata,in care exista un minim de conflicte,iar pe urma ne temem sa iesim din aceasta izolare.

Aceasta frica de viata,aceasta frica de lupta si de experiente noi,ucide in noi spiritul aventurii.

Intreaga noastra educatie,toate influetele mediului nostru ne fac sa ne temem de a fi deosebiti de vecinii nostri,sa ne temem de a gandi in opozitie cu valorile stabilite de societate si ne determina sa avem un fals respect pentru autoritate si traditie.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: