jump to navigation

Singurătatea numerelor prime 12 septembrie 2011

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

Numerele prime sunt divizibile numai cu unu şi cu ele însele. Stau la locul lor în infinita serie de numere naturale, strivite, la fel ca restul, între alte două, dar cu un pas mai încolo faţă de celelalte. Sunt numere bănuitoare şi solitare şi de aceea Mattia le găsea minunate. Uneori credea că au ajuns din greşeală în acea secvenţă, că rămăseseră prinse în capcană ca nişte mici perle înşirate pe un colier. Alteori, în schimb, bănuia că şi lor le-ar fi plăcut să fie ca restul, numai nişte numere oarecare, dar că, pentru un motiv anume, nu erau în stare. Al doilea gând îl atingea mai ales seara, în împletirea haotică de imagini dinaintea somnului, când mintea e prea vlăguită ca să-şi spună minciuni.

La un curs din primul an, Mattia învăţase că, printre numerele prime, sunt şi unele mai speciale. Matematicienii le numesc numere prime gemene: sunt perechi de numere prime care sunt aproape, de fapt foarte aproape, pentru că între ele este mereu un număr par care le împiedică să se atingă cu adevărat. Numere ca 11 şi 13, ca 17 şi 19, 41 şi 43. Dacă ai răbdarea de a merge mai departe cu numărătoarea, descoperi că aceste perechi, treptat, sunt tot mai rare. Dai peste numere prime tot mai izolate, rătăcite în acel spaţiu tăcut şi cadenţat constituit numai din cifre, şi ai presentimentul neliniştitor că perechile întâlnite până acolo sunt un fapt accidental, că adevăratul lor destin este de a rămâne singure. Apoi, exact când te pregăteşti să renunţi, când nu mai ai chef să numeri, iată că dai peste alte două numere gemene, agăţate strâns unul de celălalt.

Mattia se gândea că el şi Alice erau astfel, două numere prime gemene, singure şi pierdute, apropiate, dar nu îndeajuns pentru a se putea atinge cu adevărat. Nu-i spusese asta niciodată.

Paolo Giordano, Singurătatea numerelor prime, traducere din limba italiană de Cerasela Barbonne, Editura RAO, 2009.

Reclame

Comentarii»

1. bugaru - 25 iulie 2013

Important e sa avem parte de persoane dragi care ne iubesc,asa cum suntem noi, chiar daca uneori nu reusesc sa ne inteleaga cum ne-am dori. Poate uneori, nici noi nu ne intelegem indeajuns.
Oricum, felictari pentru articol, l-am parcurs cu placere.:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: