jump to navigation

Nikolai Gogol 7 Iulie 2011

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

„Nenumarate, ca firele de nisip ale marii, sunt pasiunile omenesti si toate seamana una cu cealalta, si toate, josnice si sublime, ii sunt mai intai supuse omului si de abia mai pe urma devin suveranele lui teribile. […] Dar sunt pasiuni a caror alegere n-o face omul. Ele s-au nascut o data cu el, in clipa cand a aparut pe lume, si omul n-are puterea sa se fereasca de ele. Sunt conduse de bratul Celui de Sus si este in ele ceva care cheama mereu, care nu amuteste toata viata. Lor le este dat sa implineasca un mare destin pe pamant: fie intr-o imagine posomorata, fie ca o aparitie luminoasa ce bucura lumea, oricum, ele sunt create pentru binele omului, pe care el nu-l cunoaste.”

“Sînt persoane care se află pe lume nu ca nişte obiecte, ca să zicem aşa, ci ca nişte picăţele sau mici pete străine pe un obiect. Stau mereu în acelaşi loc, cu capul în aceeaşi poziţie, încât eşti gata-gata să le iei drept mobilier”

„Fiţi suflete înviate, nu suflete moarte!“

Când porniţi pe drumul anevoios al maturităţii, luaţi-vă ca sprijin primele voastre impulsuri de umanitate; altfel, n-o să le regăsiţi.

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: