jump to navigation

vulnerabilitatea de tip schizoid 17 iunie 2011

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

In limba greaca „schizo” inseamna „rupt” (adica separat de lume, in alta lume, fara conexiuni cu lumea). Schizoidul este un tip de personalitate pe cand schizofrenul este un om bolnav de schizofrenie. Confuzia este introdusa de radacina comuna „schizo”. Este adevarat, personalitatea de tip schizoid este mai predispusa, in cazul unei decompensari, catre o tulburare de tip schizofren. Cel mai adesea acest lucru nu se intampla. Complicatia cea mai frecventa este mai degraba scaderea semnificativa a performantei in activitatea profesionala. Am dorit sa subliniez aceasta diferenta pentru a preveni eroarea de intelegere in cazul unei lecturi neatente. Iata acum caracteristicile:

1. Lipsa de caldura sufleteasca

Este rece, distant, detasat, nepasator, inchis. Raspunsul emotional la evenimente importante precum pierderea, esecul, respingerea violenta sau succesul este foarte modest, ca si cum aceste lucruri care i se intampla lui sau celor apropiati nu ar conta. Termenul tehnic este „rezonanta afectiva redusa”. Daca ar avea o echipa favorita, in clipa in care aceasta reuseste un gol sau un punct ar schita un zambet usor. Sa ne miram ca se indrepta in mod natural spre discipline abstracte (unde poate fi un excelent cercetator)? Este indiferent la evaluare, fie ea pozitiva (lauda) sau negativa (critica). Unii naivi ar putea crede ca asa este un intelept. Nicidecum! Un om intelept se bucura sau este ranit, adica sufletul lui raspunde la stimulii din mediu, adesea in forme variate si creative. Diferenta este ca el e capabil sa-si asume responsabilitatea pentru experienta lui si sa o contina. Un om intelept plange atunci cand pierde pe cineva drag. Un schizoid ascunde sub detasarea prost inteleasa a intelepciunii incapacitatea lui de a vibra emotional. Ii vine foarte greu sa fie tandru, iubitor, apropiat sau furios. Uneori te intrebi daca are suflet (dar nu in sensul psihopatului antisocial, capabil sa omoare pe cineva fara sa simta nimic).

2. Sociofobie

Nu-i plac oamenii, ii evita, fuge de ei, refuza sa stabileasca relatii sociale. Este deja mare lucru sa aiba o retea sociala formata din cativa indivizi. Se simte foarte bine in singuratate. La scoala este elevul sau studentul care de fiecare data ramane in coltul lui sau merge undeva departe de grup. Nu exista aici nicio devalorizare a grupului (e gresit interpretat ca „arogant”). Pur si simplu nu se simte bine in compania oamenilor si prefera sa se izoleze. Adesea nu are o relatie de parteneriat. Si pulsiunea sexuala este redusa ca intensitate (poate fi abstinent cu usurinta, spre deosebire, de exemplu, de un histrionic interesat mereu de cate o aventura). Profesiile care presupun contacte cu alti oameni sunt complet contraindicate (niciodata nu vei intalni un schizoid in PR dar e posibil sa-l vezi uneori la catedra, suferind in mod vizibil)

3. Neimplicarea

Nu este interesat de problemele celor din jur (pe care le poate totusi asculta politicos). Nu se angajeaza in proiecte care l-ar putea avantaja, pare „rupt de lume” sau „de pe alta lume”. Nu-i pasa de evenimentele prin care trece propriul lui grup social sau profesional, adesea nu e la curent cu evenimente majore produse recent („Chiar a fost un cutremur devastator in Haiti? Cand?”) Situatiile si activitatile practice nu-l stimuleaza deloc insa are, compensator, o foarte bogata lume interioara (pe care e fascinant sa o explorezi daca i-ai castigat increderea) Pentru o fata care trezeste ceva in el este in stare sa scrie un volum de poezii fara a indrazni vreodata sa-i dea cel mai mic semn ca o place. Pare uimitor insa acesta este nucleul lui de personalitate:detasat de alti oameni, neimplicat si capabil sa analizeze, uneori original, viata din jur (clasica analiza abstracta, lipsita de vibratii emotionale). Nu e deloc usor, ca schizoid, sa te adaptezi la lumea actuala prin excelenta sociala: relatii, intalniri, seminarii, petreceri, excursii (toate acestea sunt obositoare, galagioase si neinteresante). Partea buna a societatii contemporane este Internetul: poti ramane acasa la tine(deci singur) si intra totusi in dialog (evitand astfel dificultatile unei relatii in care ochii se vad iar mainile se pot atinge). Vineri si sambata noapte, in mod frecvent, personalitatea de tip schizoid cauta contactul securizant online iar in general poate deveni un meticulos „corespondent”, interesat eventual de viata sufleteasca a celuilalat doar la modul abstract. Introversia si detasarea de realitate pot merge atat de departe incat conduitele lui neconventionale (sau doar vestimentatia) sa atinga note bizare (deoarece ignora opinia alrora). Poate fi un prieten minunat daca stii sa-i apreciezi felul tacut de a fi, daca nu te astepti la reactii emotionale intense si daca ii respecti singuratatea, adica nu il presezi cu tot soiul de invitatii „in oras”.

Matematica, filosofia, informatica sunt domeniile in care se remarca si uneori atinge niveluri de varf care, desigur, nu inseamna mare lucru pentru el in plan emotional (in timp ce pentru un narcisic ar fi un motiv de mandrie toata viata).

Un sef schizoid va comunica numai prin email-uri cu tine, nefiind exclus ca in solitudinea propriului birou sa scrie poezii sau sa mediteze la probleme existentiale, dat fara a actiona vreodata in plan social. Unii pasionati de meditatie, ca sa nu zic pustnici, sunt, in realitate, oameni cu o astfel de vulnerabilitate care au gasit o activitate social-acceptabila prin care ii pot exclude pe altii (a medita inseamna a sta cu ochii inchisi, fara niciun contact cu un alt om, in timp ce iti poti imagina legaturi la nivel energetic, legaturi mult superioare, desigur, banalelor intalniri Eu-Tu-a nu se intelege gresit, sunt un prieten al meditatiei dar nu sunt orb la latura ei din Umbra)

Una peste alta, o persoana mai mereu distanta, impasibila, solitara, neafectata de frustrari, incapabila sa guste bucuria intensa, inclinata puternic spre introspectie si reverie, evitand apropierea si contactele sociale, deconectata de la actualitate, neinteresata de propria imagine sociala si mai degraba rece din punct de vedere emotional corespunde profilului de „personalitate de tip schizoid” care, repet, nu este un profil psihopatologic. Ca orice alta vulnerabilitate de personalitate, creeaza dificultati in relatiile cu ceilalti, fara ca aceste dificultati sa fie insurmontabile. Se poate trai cu orice fel de vulnerabilitate cu conditia ca si cei din jur sa fie avizati si sa le inteleaga.

Reclame

Comentarii»

1. eutychius - 6 martie 2013

Trebuie sa ne luptam spre a iesi din asta.
We must fight to get out of this.
Dobbiamo lottare per uscire da questo.
我们必须努力摆脱这种。

2. dana - 27 decembrie 2013

Stimate domn, o intrevedere cu dvs este posibila? Va multumesc

irinel28 - 27 decembrie 2013

de unde sunteti ???

dana - 18 ianuarie 2014

Imi cer scuze ca va raspund cu intarziere. Sunt din Bucuresti. Mi ar fi de mare ajutor sa vorbesc cu cineva de specialitate, contra cost bineniteles. Daca imi dati adresa dvs de mail va voi spune mai multe…traiesc de trei ani langa cineva si am mari, mari semne de intrebare…va multumesc. Dana

irinel28 - 23 ianuarie 2014

adresa mea de e-mail: firoiu_irinel@yahoo.co.uk.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: