jump to navigation

Noica 6 Iunie 2011

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

Excepţia desminte regula. Excepţia confirmă regula. Excepţia lărgeşte regula. Excepţia este regula.

Dacă excepţia desminte regula, atunci înseamnă că totul este în siguranţă. Există reguli care nu suportă excepţii, legi bine întocmite şi cu precizie suverană. Te simţi la început liniştit într-o asemenea lume a siguranţei depline, şi ea este pe plan de cultură, înaintea ştiinţelor exacte, adică a pozitivităţii, de o parte, după cum este, de altă parte, lumea civilă a bunei stăpâniri. Ştii pe ce lume trăieşti. Dar tocmai pentru că ordinea nu admite abatere, ea îşi riscă trăinicia. Siguranţa devine sufocantă pentru gândire (cum a fost sau este neopozitivismul), aşa cum devine prea îngustă pentru viaţă. Gândul şi viaţa întâlnesc tot timpul abateri. Ce e de făcut cu ele?

Atunci gândul se liberează din strânsoare, spunând: ‘excepţia confirmă regula’. Tot regula a rămas stăpânitoare, dar ea nu se mai vrea absolută şi tiranică. Dacă teza ‘excepţia desminte regula’ ţinea în cultură de ştiinţele exacte, acum teza ‘excepţia confirmă regula’ apare ca ţinând de ştiinţele omului. Aici a şi fost ea formulată întâi, pare-se, anume în ştiinţa gramaticii. Iar peste tot, în ştiinţele omului, ca şi în manifestările lui de viaţă supuse totuşi regulei, excepţia îşi face apariţia; numai că ea rămâne excepţie şi stă oarecum ruşinată în marginea lucrurilor, ca fiind orfană de regulă. Este ca un copil găsit: are părinţi, dar neştiuţi.

Şi totuşi, aşa cum bastarzii (un Leonardo da Vinci, de pildă) vin adesea în societatea bine rânduită să schimbe imaginea lumii şi lumea însăşi, excepţia iese încetul cu încetul din marginalitatea şi timiditatea ei, venind să spună ceva în inima lumii.

‘Excepţia lărgeşte regula’. Ea se ridică – şi s-a ridicat efectiv, în cultura europeană, unde adevărurile au lăsat întotdeauna loc altor adevăruri – până la treapta la care poate înfrunta regula, ba chiar îi creează acesteia obligaţia de a se regândi. Departe de a sfârşi astăzi într-o cultură a exactităţii goale, cum vrea pozitivismul, iată-ne ajunşi într-una în care legile şi adevărurile se educă. Faţă de lumea şi gândirea orientală, unde adevărul a fost spus ‘cândva’ şi nu îngăduie decât să fie interpretat, lumea noastră europeană este una în care adevărul se corectează şi reformulează tot timpul, sub asaltul excepţiei care lărgeşte regula.

Dar se mulţumeşte excepţia cu atât? Nicidecum, ea sfârşeşte prin a pretinde că este regula. Repudiată cu totul la început, tolerată apoi, acceptată la sfârşit să colaboreze, în cazul excepţiei care lărgeşte regula, ea prinde glas şi se încumetă să dea la o parte regula, să fie ea regula.

Uneori o face pe neştiute, cu adevărul ei ascuns, cum a făcut, în cazul fenomenelor naturii, faptul electricităţii pe care învăţatul antic Thales a lăsat-o deoparte în considerarea naturii, ca o excepţie, şi care a ajuns acum regula: alteori însă excepţia se impune pe ştiute drept regulă, aşa cum s-a spus despre geniu că este cel care înfrânge regulile date şi prescrie alte reguli. Câte un umorist ca A. Jarry poate să ne facă o clipă să surâdem când imaginează ştiinţa ‘patafizicei’, care ar fi, după el, ‘ştiinţa cazurilor particulare şi a legilor care guvernează excepţiile’; dar sărmanul umorist nu ştia că patafizica descrie un demers ştiinţific sau înnoitor de ştiinţă. S-ar putea, chiar, face o istorie a patafizicii, adică a felului cum au reuşit excepţiile, de-a lungul timpurilor, să devină reguli. Chiar aşa se îmbogăţeşte cultura, ca şi, poate, viaţa societăţii: prin excepţii ce devin reguli.

Cititorul care nu s-a născut încă va căuta în cărţile din zilele noastre excepţiile care vor fi devenit reguli în zilele lui. De-ar putea să le găsească!” (Cronica, an XV, nr.22, 30 mai 1980, p.5).

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: