jump to navigation

Ludwig van Beethoven 12 mai 2011

Posted by Innocentius in de-ale culturii.
trackback

„Una din marile taine ale muzicii, muzica de esenţă spirituală, este că în ea se aude neauzitul, adică tot ceea ce poate fi auzit doar cu sufletul”

„Această patimă nu are odihnă şi zi şi noapte îşi biciuieşte, ca un argat rău din cale-afară, bieţii supuşi, forţaţi să muncească neplătiţi, pe o moşie străină. Patima lăcomiei nu ne afectează, aşadar, doar pe noi, ci un întreg popor de elemente nevăzute şi însufleţite suferă din cauza lăcomiei noastre robind zi şi noapte la procesele pătimaşe de asimilaţie şi dezasimilaţie”

„Taina vieţii este necunoscută omului. Ce este viaţa? Până unde se întinde ea? S-a aflat că plantele simt, au emoţii reale. S-a presupus de către unii gânditori că şi în particulele nevăzute există un început de simţire, un răspuns afectiv şi că totul în univers este însufleţit (participă la viaţă, n.n.). «Αnima mundi», numesc asta romanticii. Sufletul lumii (Lebenswelt). Mare adevăr este în această cugetare. O scânteie de viaţă există în cele mai mici elemente, capabile de interacţiuni iubitoare, de răspuns iubitor. Totul în univers este mişcat de iubire, de suflet”

„Aşa cum în mod absolut instinctiv albinele construiesc geometria desăvârşită a fagurelui, în absenţa oricărei reflecţii raţionale, tot astfel, ceea ce dirijează particula elementară spre participarea ei la marea operă de formare a spaţiului este un instinct fericit, un fel de bucurie primară ce stă la baza atracţiei elementare, pe care grecii au numit-o cu cuvântul eros. Ca şi albinele, particulele elementare cunosc într-un anume fel liniştea sau neliniştea. Fără a raţiona, ele au instinctul de a se căuta şi a se uni una cu alta (câteva licăriri din tenebrele misterioase în care zace adevărul despre ce este materia au ajuns să fie percepute chiar de către ştiinţă, atunci când s-a descoperit existenţa legăturii la distanţă între particule, ca şi când ele ar reacţiona individual, prin afinităţi misterioase – n.n.), alcătuind spaţiul, casă a vieţii, şi trupul, templu al Duhului Sfânt, fagure în care sălăşluieşte mierea nemuririi. Sensul mişcării particulelor este piramidal, iar când ajung să facă parte dintr-o configuraţie spirituală, atunci întregul acesta cu structură complexă se reflectă în fiecare parte din care el este alcătuit, şi revarsă în acest mic fragment bucuria totalităţii, Sensul afectiv al întregului. Bucuria de a participa la viaţa omului îi este proprie particulei elementare. Ca o albină ea roieşte pentru a construi fagurele vieţii, pentru a putea participa, în cel mai înalt grad, la Totalitate. Un suflet luminat şi iubitor se răsfrânge asemeni soarelui în oglinzile însetate de lumină care sunt «spiritele elementelor».

Jucăria vie, jucăria înviată (păpuşa de lemn Pinnochio – n.n.) care începe să clipească, să meargă şi să vorbească, aceste simboluri culturale misterioase ascund realităţi eshatologice esenţiale. Energia particulei elementare eliberate în universul eshatologic se caracterizează printr-o infinită viaţă creativă, când obiectul însuşi, în noul context, devine o expresie vie şi variată a sufletului, a dinamicii lui interioare, iar universul va cunoaşte în sine diferenţierea plurală şi personală”

„Lumina schimbării depline şi universale emană din obiect. El este punctul de sfârşit şi punctul de început al Învierii depline. Dacă obiectul rămâne (în virtutea ignoranţei noastre) «mort», nu se poate vorbi nicidecum de lumină deplină, de acea lumină mai presus de lumină, oglinda Feţei lui Hristos, căutată de Feţii-Frumoşi în poveşti. Saltul calitativ, existenţa transcendentală în adevăratul şi preaplinul sens al cuvântului, se confirmă – cum am spus – prin împreuna-mişcare fericită a subiectului cu obiectul, prin universala participare la Trupul lui  Hristos”

„Muzica ne vesteşte adâncul, starea adâncurilor”.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: